Hyppymestarit

Hyppymestarit ja kouluttajat
Laskuvarjohyppäämisen kouluttajina toimivat aktiiviset ja kokeneet kerhomme jäsenet, joilla on Suomen Ilmailuliiton myöntämä kelpoisuus kouluttaa oppilaita. Kerhomme hyppymestarien (tuttavallisemmin mesujen) ja vapaapudotuskouluttajien tehtävänä on valvoa ja arvioida jokainen oppilashyppy ja siten varmistaa edellytykset turvalliseen laskuvarjohyppytoimintaan.

 
  

Jussi
Jussi
Tandem-hyppymestari, PL-hyppymestari

Moro! Nimeni on Jussi, ihan niinkuin sen Jussi-Pussinkin joka puita pilkkoi. Olen harrastanut hyppelyä jo kaksitoista vuotta ja sinä aikana pudonnut eri lentokoneiden kyydistä pari tuhatta kertaa. Olen siis yksinkertainen heppu, jolle voi saman vitsinkin kertoa aina uudelleen ja aina se vaan jaksaa naurattaa. Yritän harrastaa lajiamme monipuolisesti ja oli hyppylaji mikä tahansa, niin vapaassa pudotuksessa on aina mukavampaa yhdessä muiden iloisten ihmisten kanssa. On hyppääminen toki aina mukavaa vaikka hyppäisi yksinkin. Tykkään kovasti myös lennellä laskuvarjolla ympäriinsä, ja parhaimmillaan laskuvarjo lentää ja laskeutuu vähän vauhdikkaammin niin ettei ihminen suotta ennätä pitkästyä.

Koulutan kerhossamme myös uusia harrastajia ja parhaani mukaan jeesaan ihmisiä uuden ja ainakin aluksi jännittävänkin lajimme pariin. Parasta kouluttajana toimimisessa on seurata miten etukäteen muodostetut mielikuvat hypyistä jäävät usein varsin vaatimattomiksi todellisiin hyppyjen jälkeisiin fiiliksiin verrattuina. Oli sitten kysymys aivan ensimmäisistä tai hyppyuran myöhemmistä hypyistä, tunnelmaa yleensä piisaa kun suoritettavaksi annetaan jotain uutta ja ennen kokematonta. Toimin kerhossamme myös tandemkouluttajana ja hypätessämme tandemhyppyjä olemme hyppykaverini kanssa samoissa valjaissa koko hypyn ajan. Jos hyppykaverini vaikuttaa pitkästyvän niin osaan hypyn aikana ainakin tuon edellä mainitun vitsin kertoa ja edes minulla on hauskaa.

Marianne
Marianne
PL-hyppymestari

Lajin pariin sananmukaisesti eksyin 15 vuotta sitten, kun töistä kotia kävellessäni eksyin Härmälässä oudon rakennuksen pihaan. Tarkemmin tutkaillessani rakennus osoittautui Härmälän vanhaksi lennonjohtotorniksi ja nykyseksi Tampereen laskuvarjokerhoksi. Annoin itselleni 27-vuotis synttärilahjan ja seuraavat 2 viikkoa istuin iltani pakkolaukaisu-alkeiskurssilla. Ensimmäinen kausi päättyi ensimmäiseen itseaukaisuun.

Tieni vei Australiaan jossa PL koulutusta ei ollut tarjoilla. Hinku taivaalle oli kova, joten kävin siellä nopeutetun vapaapudotuskoulutuksen (NOVA). Palatessani Suomeen minulta periaatteessa uupui vain lupakirjaan vaadittavat teoriat, mutta silloisen koulutusohjelman perusteella puuttui myös hyppyjä, joten jatkoin vielä B- oppilaana, päättäen 3. kauteni itsenäisen lupakirjahyppääjän lisenssi taskussani.

Verkkaiseen tahtiini olen tutustunut lajin kiehtovaan tarjontaan hymyssä suin hypellen, tähän mennessä 1 131 hyppyä.

Tovin työskentelin Uudessa-Seelannissa tandemtehtaalla pakkaillen ja kuskaten turisteja hyppypaikalle. Kotikerhossa puuhastelu painottuu nykyään PL-mesuna toimintaan. Oppilaat inspiroivat innostuksellaan. Lajin tarjoamat tekemisen ja tunteiden skaalat ovat valtavat. Hyppääjien yhteisö ympäri maailman on käsittämättömän yhtäläinen, siistiä olla osa sitä. Eikä meitä ole liikaa, mukaan mahtuu, joten tule sinäkin.

Viime kaudella Tsekeissä hypätty muodostelmahypyn Suomen ennätys kasvatti innostusta ”isojen kuvien” hyppäämiseen, niin että tämän kauden tähtäin on Euroopan naisten enkalle. Katsotaan kuin käy, riittääkö taidot kovaan sakkiin mukaan?

Blue skies!

Pauli
Pauli
NOVA-hyppymestari, PL-hyppymestari

Moro. Olen Pauli ja ensimmäisen hypyn suoritin vuonna 1982 Härmälän kentälle nykyisen kerhon viereen. Aktiivisia hyppyvuosia yhteen putkeen tulee kesällä täyteen 30 ja näiden vuosien aikana hyppyjä on kertynyt yli 4300, sijoitusvinkkejä rahalle ei siis ole tarvinnut kysellä. Oma lajini on muodostelmahyppy niin pienissä kuin isommissakin ryhmissä, viime vuonna tämä huipentui uuteen Suomen ennätykseen 80-hengen muodostelmaan.

Toimin tampeerella PL-mesuna sekä toisessa kerhossa NOVA-mesuna, kumpainenkin koulutusmuoto antaa omanlaisensa haasteensa ja motivaationsa hyppäämiseen. Kouluttajana saa hyvän tunteen, kun pystyy välittämään ihmisille tarvittavat tiedot ja taidot joiden avulla he pääsevät aivan uuteen ympäristöön haastamaan itsensä, hymynaamoja näkeekin lähes aina hypyn jälkeen.

Kesällä tulee myös täyteen 25 vuotta PL-mesuna ja sen kunniaksi tarjoankin toukokuun kurssilaisille munkkikahvit. Jos sokerihammasta kolottaa niin poikkea kaffelle ja aloita samalla uusi ilmava harrastus.

Petri
Petri
NOVA-hyppymestari, PL-hyppymestari, Tandem-hyppymestari

Moikka! Olen Petri ja aloittanut hyppäämisen vuonna 2007. Tällä hetkellä hyppymäärä lähentelee 1800 hyppyä. Toimin kerhossa PL- ja Tandem-mesuna sekä turvallisuuspäällikkönä.

Tykkään oikeastaan kaikesta hyppäämisestä ja lähden mielelläni hyppäämään mitä vain. Viime vuosina olen kouluttamisen lisäksi keskittynyt enimmäkseen muodostelmahyppäämiseen ja vauhditettuihin laskeutumisiin. Muodostelmahyppäämisen harjoittelu huipentui vuonna 2017 Tsekin Klatovyssä tehtyyn 80 hengen muodostelmahyppyyn, josta tuli uusi Suomen ennätys. Seuraavaksi täytyykin sitten asettaa uusia hyppytavoitteita. Hyppäämisessä hienoa onkin juuri se, että siitä löytyy loputtomasti uutta opittavaa ja mielekkäitä lajeja kaikille.

Laskuvarjohyppäämisen hienous on vahva yhteisöllisyys, sekä lajin erityisyys. Monikaan ei uskalla hypätä lentokoneesta, mutta laskuvarjohyppääjille koneesta irtautuminen on se hetki kun leikkikenttä vasta avautuu!

Mika / Maik
Mika / Maik
Tandem-hyppymestari, PL-hyppymestari

Moro, olen Mika ja hyppäsin ensimmäisen laskuvarjohyppyni 21 vuotta sitten. Näiden vuosien aikana hyppyjä onkin kertynyt aikalailla tarkalleen 3140. Hyppylajini on swooppaus, eli tykkään lentää nopeilla ja pienillä varjoilla. Tämän lisäksi heitän myös jonkin verran tandemeita.

Aloitin hyppäämisen aikoinaan hetken mielijohteesta ja en enää tiedä kuinka lopettaakaan. Itselleni hyppäämisessä parasta ovat vauhti ja lajin kautta saadut kaverit. Toimin myös kouluttajana, jossa mielestäni parasta on seurata uusien oppilaiden oppimista ja onnistumista. Hyppäämisen riemuun ja oppilaiden innostukseen pystyy edelleen samaistumaan kaikkien näiden hyppyjen jälkeen.

Toivottavasti tavataan kerholla Härmälässä!

Hanna
Hanna
NOVA-hyppymestari, PL-hyppymestari

Moikka! Olen Hanna, ja toimin Tampereen laskuvarjokerhossa PL-hyppymestarina. Tänä keväänä olen suorittanut myös pakkolaukaisuhyppymestarikurssin, joten jatkossa pääsen hyppäämään myös alkeisoppilaiden kanssa!

Omaa hyppyuraa on takana 10 vuotta ja n. 800 hyppyä. Hyppäämisen parhaimpia puolia on yhteisöllisyys, ja olenkin ollut koko hyppyuran ajan vahvasti mukana kerhojen hallinto- ja koulutustoiminnassa. Olen Oulusta kotoisin, ja siellä toimin paikallisen kerhon, Skydive Oulun puheenjohtajana. Etelään muuton seurauksena yhdistysaktivimismi on vain vahvistunut. Hyppäämisestä kokonaisuutena on tullut minulle elämäntapa!

Viime vuosina hyppääminen on keskittynyt pääasiassa oppilaiden kanssa hyppäämiseen. Oppilaiden onnistuminen, kehittyminen ja itsensä ylittäminen ovat asioita, jotka saavat myös minut innostumaan!

Viivi
Viivi
PL-hyppymestari

Moikka! Oon Viivi Naakka ja aloitin hyppäämisen vuonna 2004, joten tänä vuonna lähtee mun 15 hyppy- ja 9 mesukausi käyntiin. Hyppyjä näiden kausien aikana on kertynyt reilu 1800. Viime vuosina olen keskittynyt lähinnä omien vapaapudotustaitojen hiomiseen ja kehittämiseen sekä taivaalla että tuulitunnelipuolella. Etenkin talviaikaan olen panostanut tuonne tuulitunnelipuolelle, jossa olen joukkueeni kanssa osallistunut VFS open -lajissa sekä MM-kisoihin että world cup:iin. Tämän vuoden tavoitteena on siirtyä joukkueen kanssa harjoittelemaan myös taivaalle ja tähtäimenä Australiassa lokakuussa järjestettävät MM-kisat.

Hyppäämisessä ja tuulitunnelilentämisessä parasta se, että koko ajan riittää uutta opittavaa ja kehitettävää omassa lentämisessä. Kouluttaminen on erittäin antoisaa, kun saa seurata muiden kehittymistä ja joskus jopa auttaa oppilaita hankalien vaiheiden yli. Tervetuloa alkeiskurssille, siellä nähdään!

Simo
Simo
PL-hyppymestari

¡Hola! Mun nimi on Simo ja toimin kerhossa PL-hyppymestarina. Ensikosketukseni laskuvarjourheiluun sain Malmilla joskus 90-luvun puolivälissä kun kaverini aloitti harrastamisen ja kävin kentällä touhua pällistelemässä. Vanhemmilta ei herunut lupaa vielä 15-vuotiaana aloittaa, joten päädyin kurssille vasta vuonna 2005 muutettuani Tampereelle opiskelemaan. Jäin pahasti koukkuun heti ensimmäisestä hypystä lähtien ja sen jälkeen hyppyjä onkin kertynyt jo pitkälle toisen tuhannen päälle.

Olen ollut aktiivisesti mukana sekä koulutustoiminnassa että yhdistyksen pyörittämisessä, mutta viime vuosina keskittynyt enemmän oman joukkueeni Ilmasirkuksen kanssa harjoitteluun. Kilpailulajimme on kupumuodostelmat 2-way sekvenssi, jossa kolmihenkinen joukkue avaa varjot heti koneesta poistumisen jälkeen ja teemme kahdestaan ennalta arvottuja muodostelmia varjon varassa kolmannen jäsenen kuvatessa suorituksen videolle tuomareita varten. Kilpahyppäämisen kautta on tullut kierrettyä aika eksoottisissakin paikoissa hyppäämässä ja hienoimmat kokemukseni lajin parissa liittyvätkin MM-kilpailuihin eri puolilla palloa.

Suosittelen aina kaikille kokeilemaan hommaa vähintään yhden hypyn verran ja kenties samanlainen hyppykärpänen puraisee sinuakin ja tästä tulee uusi hieno harrastus!

PL-hyppymestarit

Jussi Heinonen, Marianne Kulve, Petri Lydén, Viivi Naakka, Hanna Halonen, Mika Palonen, Pauli Sillanpää

Nova­hyppymestarit

Petri Lydén, Hanna Halonen, Pauli Sillanpää

Tandem­hyppymestarit

Mika Palonen, Petri Lyden, Jussi Heinonen